Ontstaan BHSn

Bericht geplaatst op: 16-09-2006 om 07:37


door Hanneke van den Heuvel


Geen geld voor een tandarts
Een tandenborstel is voor de allerarmsten in het noorden van Bangladesh een luxe. Wie slim is gebruikt een stukje hout, dat aan het eind is afgeknabbeld als vervanger. Geld voor een tandarts is er niet. Het is kiezen of delen. Naar de tandarts gaan betekent simpelweg geen brood.

Hospitaalschip
In deze allerarmste gebieden van Bangladesh is er nog heel wat werk aan de winkel. Het zijn de gebieden waar de bevolking van Bangladesh nog nooit een blanke heeft gezien, laat staan een blanke tandarts.
Over land is het moeilijk om deze gebieden te bereiken, omdat het land regelmatig overstroomt. Toch gaat tandarts Henk Kinders uit Zevenaar deze uitdaging keer op keer aan, in een schip welteverstaan.
De bevolking komt met roeiboten aan boord van het medisch schip, waar zij voor allerlei elementaire medische behandelingen terecht kan. Zo zijn er twee Bangalese huisdokters aanwezig.

Vrijwillig
Tandarts Kinders geeft er op vrijwillige basis voorlichting en voert tandartsbehandelingen uit. Een paar keer per jaar, steeds enkele weken, ruilt de tandarts zijn luxe tandartsenvertrek in Zevenaar om voor een kajuithut op het hospitaalschip.
Het medisch schip was voorhanden toen tandarts Kinders besloot om aan boord te gaan en er een tandartsenunit in te richten.
Er zijn 19 vaste leden permanent aan boord, waarvan de helft medisch geschoold is.

Van Nepal naar Bangladesh
Al 4 maal eerder bezocht de Zevenaarse tandarts Nepal om er tanden en kiezen te trekken. Tijdens zijn bezoek voelde hij de noodzaak om mensen te helpen die er economisch nog slechter aan toe waren dan de Nepalezen.
In samenwerking met de Nederlandse ambassade in Bangladesh kwam hij aan het adres van het Friendship Hospital, die iedere twee maanden ergens op een plaats in Bangladesh voor anker ligt.

Oprichting BHSn
Kinders verzamelde sponsorgelden en hij zamelde de nodige tandartstangen in van de tandartsenkring Zevenaar, Westervoort en Duiven.
Hij richtte in 2003 samen met een aantal bestuursleden de stichting; `Health Society-The Netherlands` op, waar verschillende medische disciplines vertegenwoordigd zijn.
Tandarts Kinders zorgde ervoor dat er continu een tandartsassistent op het schip aanwezig is, die eenvoudige behandelingen uitvoert en de moeilijkere gevallen selecteert.

Jezelf overbodig maken
De bedoeling is dat de lokale tandartsassistent door Kinders en zijn Duivense collega`s Versleyen en Raffel zodanig wordt opgeleid, dat hij of zij zelfstandig het werk van de tandarts kan overnemen.
Uiteindelijk wil Kinders alleen nog via zijn stichting op afstand sponsoren.
Hij benadrukt dat een klein bedrag van veel mensen voldoende is. ďAls al mijn cliŽnten mij elk jaar met Kerst nu eens geen kaart sturen, maar een bedragje storten op de rekening van de stichting, dan kan het schip verder.

Wie een paar euro over heeft voor de `Bangladesh Health Society-The Netherlands` kan dat storten op bankrekening nummer 95.55.84.981 te Zevenaar t.n.v. stichting BHSn

 

Doe een donatie via banknummer BHS 1047.15.375 | IBAN: NL68 RABO 0104715375 te Zevenaar

tandheelkundige hulp

tandheelkundige hulp

de praktijk aan boord

reisverslagen

reisverslagen

- van reizen door vrijwilligers
- info over de reistijd
- praktische zaken m.b.t. de reis
- visumaanvraag

overige hulp

overige hulp

- hulp vanaf een boot
- schizis
- andere problemen dan schizis
- staaroperaties

friendship en bhsn

friendship en bhsn

- organisatievorm
- doelstellingen

sponsoring

sponsoring

- 22.000 euro
- huwelijkskado`s
- parels uit Bangladesh
- snert en Bangladesh

bangladesh

bangladesh

informatie en hyperlinks